Pasisėti, pažinti, išgirsti, paliesti ir paragauti – Tarptautinę žavėjimosi augalais dieną į VDU Botanikos sodą Kaune susirinkę projekto „Pamatyk, pasėk ir paragauk!“ dalyviai iš Kauno „Varpelio“ pradinės mokyklos tapo eksperimentinės edukacijos „Mano žalumynai“ dalimi, kur kartu su augalų žinovais ir sveikos mitybos specialistais gilinosi ne tik į valgomųjų, ant mūsų stalo atkeliaujančių augalų įvairovę, bet ir jų derinimo, sveikos gamybos principus.
Galimybė stebėti sėklų daiginimą, klasėje užsiauginti mikrožalumynų, mokyklos kieme ar edukaciniame botanikos sodo darže pasisodinti ir nuimti kviečių ir daržovių derlių – į tokias praktines veiklas šį pavasarį įsitraukė mokiniai iš 32 mokyklų Šiauliuose, Kaune ir Klaipėdoje. Drauge su bendraamžiais iš Islandijos ir Farerų salų jie dalyvauja projekte „Pamatyk, pasėk ir paragauk!“ Projekto tikslas – sudominti jaunąją kartą augalų auginimu ir paskatinti gilintis į mūsų maisto kelią iki lėkštės.
Lietuvoje projektą „Pamatyk, pasėk ir paragauk!“ įgyvendina Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje drauge su Šiaurės šalių genetinių išteklių centru „NordGen“ ir Lietuvos universitetų Botanikos sodų asociacija (LUBSA).
Viena iš šio projekto veiklų – seminaras „Mano žalumynai“ tapo „Augalų žavadienio“ šventės dalimi. jos metu vaikai į VDU Botanikos sodo Edukacinio daržo lysves savo rankomis sėjo įvairias sėklas – nuo žirnių, ropių iki grūdinių kultūrų. Visi sėklų pavyzdžiai yra paimti iš Šiaurės šalių sėklų kolekcijos ir yra puikiai Šiaurės Europos klimatui augti pritaikytų daržovių. Auginimui lauke pasirinkti keturių pagrindinių rūšių grūdai, kurie nuo seno svarbūs Šiaurės ir Baltijos šalių ūkiams: kviečiai, miežiai, avižos ir rugiai.
Vaikai taip pat bus pakviesti nuimti derlių, palyginti skirtingų veislių daržovių spalvą, dydį, formą. Galbūt, kai kam tai bus pirma proga paragauti ropių. Šiandien jos primirštos, tačiau istoriškai mūsų regionui buvęs svarbus maisto šaltinis ir žmonėms, ir gyvūnams. Daugelį nustebins ir skirtingų spalvų morkos – iki XVI a. morkos buvo violetinės, vyšninės, raudonos arba juodos spalvos ir tik nuo XVIII a. vis labiau ėmė dominuoti mums įprasta oranžinė spalva.
Pažintis su pažįstamomis ir kartu kitokiomis daržovėmis yra skirta ir vaikų supažindinimui su genetinės įvairovės sąvokomis, diskusijai apie tai, kodėl ji svarbi, kokios genetinės sėklų savybės gali būti svarbios Šiaurės ir Baltijos šalių sąlygoms. Ta proga į renginį susirinkę „Varpelio“ progimnazijos auklėtiniai VDU Botanikos specialistų buvo palydėti į čia pat esančias Gruntą valančių ir Retųjų bei saugomų augalų ekspozicijas, kur susipažino su augalų daugiafunkciškumu ir jiems kylančiais iššūkiais.
Renginį užbaigė ypač gardi pažintis su „Botanikos terasos“ šefo Dariaus paruoštais sveikais užkandžiais iš daržovių – nuo špinatų lapelių iki grilyje kepto kopūsto lapų su medaus užpilu ir kukulių su čiobreliais ir sūriu. Apie šiuos derinius kalbėjusi sveikos mitybos specialistė, Kauno kolegijos Maisto ir agrotechnologijų katedros vedėja Ingrida Kraujutienė pabrėžė, kaip svarbu yra valgyti kuo šviežesnį maistą, atsižvelgti į jo derinimo principus, pasinaudoti naujomis naudingąsias savybes išsaugančiomis jo perdirbimo technologijas – pavyzdžiui, liofilizavimą.
Apie daržovių svarbą kasdieniame gyvenime ir mityboje buvo kalbama ir rytinėje „Augalų žavadienio” šventės dalyje, į kurią šventinei eisenai, koncertui ir pramogoms susirinko per 1 200 ikimokyklinio amžiaus vaikų iš Kauno miesto ir rajono ugdymo įstaigų. Viena iš vaikams tekusių smagių užduočių buvo tapyti daržoves ant milžiniškos drobės.
Pamatyti VDU Botanikos sodo Edukacinio daržo lysvėse augančius projekto „Pamatyk, pasėk ir paragauk!“ augalus gali ir visi sodo lankytojai: šalia pateikta projekto informacija ir aprašytos auginamos kultūros. O rugsėjo mėnesį numatoma šventė, kurios metu vaikai ne tik ragaus derliaus, bet ir dalyvaus užsiėmimuose, skirtuose augalų apsaugos, mitybos įpročių ir tvarumo temoms.